Botoksun ilk ve en bilinen kullanımı, yüzdeki kırışıklıkların kozmetik tedavisi amaçlıdır. Botilunum toksinin medikal kullanımı çok eski tarihlerden beri mevcuttur.
Son yıllarda diş hekimliğinde de kullanımı artmıştır. Minimal invaziv bir girişim olması nedeniyle diş hekimliğinde yüksek gülme hattı, çene eklemi problemleri, diş sıkma, çene kaslarının kayması nedeniyle oturmayan protezler vb birçok durumun tedavisinde kullanıyoruz botoksu.
Son zamanlarda içinden geçtiğimiz belirsizliği ve stresi bol dönemde biz diş hekimleri olarak diş sıkma ve buna bağlı çene eklemi problemleri ile çok fazla karılaşmaya başladık. Bu gibi durumlarda botoks sıklıkla önerdiğimiz tedavilerden biri. Ancak botoksun diş hekimliğinde kullanımıyla ilgili bilgi eksiklikleri ve korku hastalara arasında oldukça yaygın. Ben de bu yüzden botoksun diş hekimliğinde kullanımını sizler için biraz açıklama gereği duydum.
Botoksun Dental Tedavilerde Kullanımı
Gerekli eğitimi alan diş hekimleri botoks kullanmaya yetkilidir ve aşağıda bahsedeceğim konularda hastalarına yardımcı olabilirler.
- Dişsiz hastalarda dikey boyut azalması nedeniyle dudak kasları çok aktifleşmiştir. Bu nedenle protezin yerinde durması zorlaşır. Bu hastalarda botoksla gevşemesi sağlanan dudak kasları protezinde yerinde stabil kalmasına izin verir.
- Yüksek gülme hattı olan yani gülerken dişetleri fazla görünen hastalarda botoksla dişeti görünümü azlaltılarak daha estetik bir gülme hattı elde edilebilir.
- Çene eklemi rahatsızlığı olan hastalar da botokstan faydalanabilir. Çiğneme kaslarının fazla aktif olması nedeniyle çene eklemi hastalıkları şiddetli ağrıya neden olur geçmişte sınırlı olan tedavi seçeneklerine günümüzde botoksla bir yenisi eklenmiş oldu. Diş hekiminiz bir botoks tedavisi ile hızlıca kasları gevşetip, ağrınızı tedavi edebilir.
- Diş sıkma varlığında ilgili kasların gevşemesi botoksla sağlanarak diş sıkma engellenebilir. Gece plakları ile birlikte uygulaması hastaya oldukça fayda sağlar.
Diş Hekimliğinde Botoks Kullanımı Popülerlik Kazanıyor
Botoksun kozmetik kullanımının başlarında şaşılık, göz kapaklarının istemsiz kapanması gibi durumlarda kullanım için FDA tarafından onaylanmış bir tedaviydi.
Araştırmalar devam ettikçe kullanım alanları da arttı tabi ki. Botoks minimal invaziv bir girişim olduğu için belirli alanlarda diş hekimliğinde ideal tedavi seçeneği olmaktadır. Botoks diş sıkma, gıcırdatma, massater kası hipertrofisi, çene eklemi problemleri gibi kas kaynaklı sorunlarda oldukça yardımcı olur. Dişeti gülümsemesi, nazolabial katlantılar gibi estetik ya da fonksiyonel sorunlar için de iyi bir çözümdür.
Botoks Hakkında Yanlış Bilinenler
Son birkaç yıldır kullanımı artmasına rağmen botoks hakkında çok fazla yanlış inanış vardır. İşte bunlardan bazıları:
- Botoks enjeksiyonu donuk, mimiksiz bir yüze neden olur – Birçok insan botoks yaptırdıktan sonra yüz mimiklerini kaybedeceklerini düşünür. Bu doğru değildir. Botoks sadece enjeksiyon noktalarında kasları rahatlatır ve gevşetir. Uzman ellerde yapıldığı sürece botoks enjeksiyonu sonrası tüm mimikleriniz sizinle kalmaya devam edecektir.
- Botoks sadece kırışıklıkların giderilmesinde kullanılır – Yüzdeki kırışıklık ve çizgilerin giderilmesi dışında, göz ve diş rahatsızlıklarının tedavisinde kullanıldığından bahsetmiştik. Bunlara ek olarak çene eklemi, sırt ve boyun ağrıları, terleme, migren gibi medikal durumların tedavisinde de kullanılır.
- Botoks enjeksiyonları ağrılıdır – Dışarıdan bakıldığında ağrılı bir işlem gibi göründüğü doğru. Ancak hastaların çoğu küçük bir çimdik gibi iğne batışını hissettiklerini söylüyor. Bu da ufak bir topikal anestezi ile çözülebiliyor. Belki şaşırtıcı gelecek ama bunun dışında botoks için başka anesteziye ihtiyaç yoktur!
- Botoks yaptırmayı bırakırsam kırışıklıklarım daha çok artar – Diğer bir yaygın inanış ise bir kez yaptırmaya başladıktan sonra botoksu bırakırsam kırışıklıklarım daha çok artar inanışıdır. Tam tersi botoks kırışıklık oluşmasını hızlandırmaz, etkili olduğu süre boyunca oluşumu engellediği için hem yavaşlatır hem de etkisi geçtiğinde botoks öncesine göre daha iyi durumda olur.
- Botoks zehirli bir maddedir ve zararlıdır – Botoks FDA tarafından onaylı bir tedavidir. Toksik ya da zehirli olan bir tedavi FDA tarafından onaylanamazdı. 20 yılı aşkın süredir klinik kullanımı devam etmektedir yani güvenli klinik kullanımı kanıtlanmıştır. Estetik ve medikal uygulamalarda kullanılan dozlar toksik olmaktan çok çok uzaktır. Yani korkmadan güvenle yapılabilir.
Diş hekimleri çene yüz bölgesi anatomisi konusunda en bilgili hekimlerden olmakla birlikte, botoks ve uygulamaları konusunda eğitimli bir diş hekimi çene yüz bölgesi botoks uygulamalarınız için güvenilir eller olabilir.